Chili con carne: Hvor stammer det fra?

02 april 2018
Camilla Skøtt
Chili con carne: Hvor stammer det fra?

Chili con carne er en yndet spise i mange danske familier, men hvor stammer den egentlig fra? Navnet antyder jo helt klart, at det ikke er en dansk ret – men hvor er den så fra? Det har vi taget et lille kig på.

Selve chilien stammer fra Sydamerika, og har været dyrket siden år 6000 f.kr. – altså temmelig mange år! Man ved ikke præcis, hvor den stammer fra i Sydamerika, men man mener, at den meget vel kunne være fra Mexico. Gør det så chili con carne til en mexicansk ret?

Der er mange, der mener, at chili con carne er mexicansk specialitet (inkl. undertegnede før jeg skrev denne artikel) – bare ikke mexicanerne selv. De serverer godt nok retten i tide og utide på restauranterne i landet, men efter sigende kun fordi, de fleste turister tror, retten stammer fra Mexico – så der er gode penge i den. Men hvordan er vi så kommet på den idé, at chili con carne er mexicansk? 

En myte fortæller, at i det 17. århundre skulle en spansk nonne have haft en “ud-af-kroppen”-oplevelse, hvor hendes ånd rejste til Sydamerika for at prædike kristendommen. Ånden vendte hjem til kvinden med en opskrift på chili con carne.

En mere sandsynlig historie er nok den, der knytter sig til fattige familier i Texas tidligt i det 19. århundrede. Her solgte de kød på markeder for at tjene til føden, og derfor var der ikke meget kød tilbage til dem selv. For at få det til at række så længe som muligt, blandede de kødet med lige dele chili – og med tiden udviklede det sig til en specialitet, som senerehen blev solgt på selvsamme markeder. Nu under navnet chili con carne. Da Texas ligger side om side med Mexico, har historien på et tidspunkt brudt landegrænsen, så de fleste i dag tror, at retten stammer fra Mexico – men det gør den altså ikke.